6. helyszín

KUCSERA FERENC-FORRÁS

Kucsera Ferenc- forrás

Kucsera Ferenc halálának 100. évfordulójára a 914. sz. “ENDRE” Cserkészcsapat a Pilisi Parkerdő támogatásával forrást állított a káplán emlékére.

Ha érdekel a játék itt tudhatsz meg többet róla:
https://kucsera100.com/jatek/

Ha már játékban vagy, olvasd el a leírást erről a helyszínről!

Kucsera Ferenc – forrás

Történet

Kucsera Ferenc atya, mikor megérkezett Szentendrére 1915. nyár elején beszámol naplójában arról, hogy sétált a Duna partján, volt a Dömörkapunál és megcsodálta a vízesést, a Sztaravoda-forráshoz is kisétált. Kada Mihályról tudjuk, hogy természetjáró volt, de Ferenc atya is szívesen tett kirándulásokat. (korábbi iskoláival is rendszeresen jártak kirándulásokra). Itt, az utolsó helyszínen nem a forrás történetéről szeretnénk írni, hanem búcsúzóul két idézetet szeretnénk útravalóul adni. Az egyiket Kálmán Peregrin atya mondta, a 100. évforduló nyitó rendezvényén, a másikat pedig Varga János atya, a Pázmáneum jelenlegi rektora.

“Fontos azt látni, hogy mi a különbség a vértanú és a hős között és a nemzeti hős között.
Egy vértanúnak feltételeknek kell megfelelnie:
1, Ténylegesen kivégezzék.
2, Benne ott legyen a vértanúságra való készség (tehát ha valaki levest visz a háborúba és eltalálja a golyó, még nem feltétlenül vértanú).
3, Ott legyen az üldözőben az Egyházellenesség.
4, Végül pedig a hívő nép meg legyen győződve arról, hogy ő vértanú volt, hogy a hitéért halt meg.”
– Kálmán Peregrin OFM

“Adja az Úr, hogy ez a forrás, és főleg hitünknek az a forrása, ami Kucsera atyát is táplálta, soha ki ne apadjon a következő nemzedékekben sem…” Varga János atya, Pázmáneum rektora

Kucsera Ferenc atya rajza a naplójából, távolban a szentendrei templomtornyok.

Érdekesség

Kucsera Ferenc, háttérben a Duna parton emelt régi emlékkereszttel, amit később a Dunába dobtak.

Feladat

Lőjj egy szelfit amin rajta vagy/vagytok, háttérben a Kucsera Ferenc- forrással, és küldjétek el a képet és a #boldoggáavatásjelszót az alábbi
email címre: jatek.kucsera100@gmail.com
tárgy: a regisztrációkor megadott név
csatolt fájl: szelfi fotó

A játék végéhez értél. Nincs több állomás. Köszönjük, hogy velünk játszottatok. Reméljük, egy kicsit többet tudtok már Ferenc atyáról, mint amikor elindultatok.
Ha ezt az utolsó feladatot is elküldtétek, részt vesztek a sorsoláson az értékes nyereményekért. A nyereményekről a https://kucsera100.com/jatek/ oldalon olvashattok bővebben.

Végezetül pedig, álljatok meg egy percre itt az erdő csendjében, és gondoljatok Ferenc atyára, aki képes volt legdrágább kincsét odaadni mások megmentéséért: az életét.
Gondoljatok rá a csendben, mondjatok el egy imát, egy fohászt, hogy őt is a boldogok sorában köszönthessük.


“Magamról elmondtam mindent, másokról nem mondok semmit.”

dr. Kucsera Ferenc