2. helyszín:

Legényegylet

A Legényegylet régen.

A Legényegylet egykori épülete a mai Kucsera Ferenc utca 5. szám alatt áll. Az utca a káplánról kapta a nevét, ugyanis ezen az utcán vitték el őt a kivégzése helyére.

Ha érdekel a játék itt tudhatsz meg többet róla:
https://kucsera100.com/jatek/

Ha már játékban vagy, olvasd el a leírást erről a helyszínről!

A volt Legényegylet épülete napjainkban. Kucsera Ferenc utca 5.

.

A Legényegylet épülete régen.

Történet

A Legényegylet tagjai szentendrei ifjak voltak. Rendszeresen tartottak gyűléseket, rendeztek különböző eseményeket: ünnepségek, színielőadások, farsangi mulatságok. Ferenc atya elnöke is lett a Legényegyletnek, itt is a fiatalok nevelésével foglalkozott vidám környezetben. Az épület falán lévő emléktáblán a Legényegylet világháborús áldozatai között az ő neve is szerepel.

Kucsera Ferenc atyát 1919. június 25-én hurcolták végig ezen az utcán. Előzőleg a Plébánia épületében törtek rá, és arról faggatták, hogy a Szentendrén kitört vörös uralom elleni lázadásra jelt adó harangozásról mondjon el mindent. Ki adta át a harangtorony kulcsait? Ki vagy kik húzták meg a harangot? Mivel Ferenc atya nem vallott, ezért úgy döntöttek, hogy a Weresmarthy-villába viszik további kihallgatásra.

Kucsera Ferenc atya

Érdekesség

Mivel akkoriban nem volt világítás az utcán, felszólították a lakosokat, hogy tegyenek ki gyertyákat az ablakba, majd később arra, hogy vegyék be azokat. Látták, amint a megvert káplánt két oldalról kísérve elviszik az utcán. Kucsera Ferencnek nem engedték meg, hogy felvegye reverendáját, ingben vitték végig a városon.

Feladat

Lőjj egy szelfit amin rajta vagy/vagytok, háttérben a ház falán lévő emléktáblával, és küldjétek el a képet és a #reverenda jelszót az alábbi
email címre: jatek.kucsera100@gmail.com
tárgy: a regisztrációkor megadott név
csatolt fájl: szelfi fotó

Itt található a következő helyszín:

GPS: 47°39’58.0″N 19°04’40.6″E


“Egyenes úton nem fogunk eltévedni.”

dr. Kucsera Ferenc