A kommunizmus áldozatainak emléknapjára

2020. február 25.

“Ez az emléknap olyan, mint egy gyilkos vírus elleni oltóanyag. Magunkat és az utánunk következő nemzedékeket tesszük általa immunissá a totális diktatúrák mérge ellen.”

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója

.

Márványtábla Ferenc atya síremlékén.

.

Dr. Kucsera Ferencet 1919. június 25-én ártatlanul kivégezték a szentendrei Duna parton.

Ferenc atya nem egy volt, a kommunisták, a vörösterror alatt kivégzett áldozatok közül. Többszöri, halálos fenyegetések ellenére is szolgálati helyén maradt, és végül életét adta felebarátaiért, híveiért.

Nem árulta el az őt vallatóknak, hogy ki húzta meg a templom harangját, mely a kommunisták elleni összehangolt támadásra adott jelt a városban.
Nem mondta meg, hogy ki adta át a templomtorony kulcsait.
Akkor sem beszélt, mikor már nyilvánvalóvá vált számára, hogy ki fogják végezni. Tárgyalás, ítélet nélkül, összeverve, kivitték a Duna partra, a szemétdombra, ahol négy fegyveres kivégezte.

Dr. Kucsera Ferenc

Halálában, összeesve még megmozdult a karja, mire odalépett hozzá az egyik vörösőr ilyen szavakkal: “Megadom a büdösnek a kegyelemdöfést” és közvetlen közelről fejbe lőtte.
Holttestét nem engedték elvinni onnan. Másnap egy kocsin a temetőhöz vitték, majd a temető árkában koporsó nélkül hányták rá a földet.

Kucsera Ferenc atya vértanúhalált halt hitéért, felebarátaiért.

Ő életét adta híveiért, a plébánosáért. Életét adta azért a nyolc gyermekes családapáért, aki a harangot azon a napon meghúzta. Áldozata azonban nem csupán két emberért hozott áldozat volt.
Halálával megmentett minden szentendreit, aki az ellenforradalomban részt vett, de áldozata túlmutatott Szentendrén is.

Az ártatlanul kivégzett káplán gyilkosait később halálra ítélték. A halálos ítéleteket nem hajtották végre, hanem fogolycsere egyezmény keretében átadták az elítélteket a Szovjetuniónak.
Így ha nem is közvetlenül, de másik három magyar katonának is megmentette az életét, akiket gyilkosai kiadatásával kicseréltek a Szovjetúnióval.

Ezen a napon emlékezzünk Ferenc atyára is!
Imádkozzunk érte, és boldoggá avatásáért!

szerk.: S.Cs.R.